Jaapan ja õlu

Kõige populaarsem alkohoolne jook Jaapanis on konkurentsitult õlu. Jah, seda juuakse tõusva päikese maal igal aastal ligi 6 miljardit liitrit, kaks korda rohkem kui kõiki teisi alkohoolseid jooke kokku.

Milline on Jaapani õlu? Väga sarnane sellega, mida leiame ka igast Eesti poest – enamasti lager-tüüpi hele õlu. Peamisteks tootjateks pole küll Saku ega A Le Coq vaid enamasti keegi “suurest nelikust”:  kas Asahi, Kirin, Sapporo või hoopis Suntory. 

Tavapäraste ja turul selgelt domineerivate tööstusõllede kõrval on Jaapanis tormilise hoo sisse saanud ka käsitööõllede turu areng. 

Väiketootjate tekkimine sai üldse võimalikuks alles peale 1994. aastat, kui pruulikojadelt nõutav minimaalne aastatoodang langetati 2-lt miljonilt liitrilt 60 000 liitrini.. Mõne aastaga loodigi üle terve Jaapani enam kui 200 uut õlletehast, mis olid tihti asutatud kohalike omavalitsuste ärgitusel ning kes asusid tootma suveniirideks sobivat “kohalikku õlut”. 

Õllekunsti oskuseid oli uutel tegijatel alguses enamasti napilt ning pruulmeister värvati, kas endiste suurtootjate töötajate hulgast, või toodi sisse Saksamaalt. Tulemuseks oli suur hulk võrdlemisi tavalist õlut välja laskvaid pruulikodasid, kes eristusid masstootjatest vaid peamiselt oma kallima hinna poolest – uued ja kallid pruulikoja sisseseaded nõudsid ju tagasiteenimist.

2003 aastal jõudis Jaapani pruulikodade arv 251-ni ning hakkas pärast seda hoopis langema, olles tänaseks jäänud ehk  200 kanti. Esialgsetest “suveniirõllede” tootjatest on ellu jäänud need, kes suutsid keskenduda hea õlle meisterdamisele ning teistest eristuda läbi oma toodangu kvaliteedi. Viimastel aastatel on juurde tekkinud ka mitmeid uusi väiketootjaid keda on innustanud Ameerikast alguse saanud käsitööõlle revolutsioon ning kelle eesmärgiks on pruulida Jaapani oma näoga ja just Jaapani toiduga kokku sobivaid meistriteoseid. Kahtluseta võib öelda, et Jaapanis on hetkel käimas käsitööõlle teine tulemine! Iga nädal avatakse Tokios mõni uus käsitööõlut müüv pubi või baar ning parimate tootjate mahud kasvavad mühinal.  

OÜ Biiru missiooniks on nende huvitavate arengute tutvustamine Eestis ja meie lähiriikides. Ikka selleks, et puhuda tuult tiibadesse ka Eesti õllekultuurile!