KIUCHI PRUULIKOda ja HITACHINO NEST ÕlLed

Jaapani seadusandlus muutumine 1994. aastal andis esmakordselt võimalus väikeste pruulikodade tekkeks. 1823. aastast mitmete põlvkondade kestel sakepruulimisega tegelenud Kiuchi pruulikoda Ibaraki prefektuuris laiendaski enda tegevust õlle valdkonda ning on tänaseks kasvanud Jaapani üheks tunnustatuimaks käsitööõlle pruulikojaks.

Tõenäoliselt on Hitachino Nest õlled väljaspool Jaapanit kõige tuntumad Jaapani käsitööõlled. Kiuchi pruulikoda jätkab ka sake pruulimist aga käsitööõlle pool ettevõtmisest on kasvanud suisa metsiku kiirusega. Pruulikoda on tulnud pidevalt laiendada ning 2014. aastal on Kiuchi peamiseks projektiks olnud teise pruulikoja avamine Lõuna-Koreas.

Kiuchi õllede firmamärgiks on võtta aluseks mõni tuntud õllestiil – ning lisada sellele põnevat jaapanipärast knihvi. Kas selleks on siis õlle küpsetamine seedripuust vaatides või haruldaste linnase või humalasortide kasutamine. Eksperimenteerimisega jätkatakse pidevalt – igal aastal saab valmis mitu uut ning huvitavat jaapanipärase kiiksuga rüübet.

 




Hitachino Nest White Ale Belgia stiilis nisuõlu (witbier), 5.5% vol, 330ml pudel. Serveerida külmalt: 6-9℃
Tihti tuuakse just seda Jaapanis pruulitud õlut Belgia nisuõlle stiili üheks maailma parimaks näiteks. Tegu on värskendava, kergelt humaldatud nisuõllega, kuhu on lisatud ka koriandrit, muskaatpähklit, apelsinikoort ning apelsinimahla. Maitse on tsitruserohke, samal ajal nii kergelt magus-puuviljane kui ka suud parkiv.

Ei ole imestada, et see helekuldne jaapanipärane tõlgendus Belgia nisuõllest on Kiuchi pruulikoja õllede lipulaevaks, mis on käsitööõlle sõprade südamed võitnud nii Jaapanis kui ka paljudes teistes riikides. 
Gambrinuse õllepäeviku arvustus. Ratebeer
  
Hitachino Nest Dai Dai Ale Fruit Pale Ale, 6.2% vol, 330ml pudel. Serveerida külmalt: 6-9
Kui puuviljaõlu kipub enamasti olema magus, siis Hitachino Nest Dai Dai Ale seda teed ei lähe. Tsukuba mäe nõlvadel kasvanud Fukure Mikan mandariinide mõnusalt tsitruseline maitse on selles õlles tugevalt tunda. Kuigi nimest võiks niimoodi aru saada, ei ole tegu mitte IPA tüüpi õllega vaid väike “i” täht sümboliseerib hoopis sõna indigenous ehk põline.

Lisaks pooleteise tuhande aastase ajalooga poolmetsikutele mandariinidele on selle mahlaka Jaapani mandariiniõlle pruulimisel kasutatud ka üsna haruldast humalasorti – Prantsuse päritolu Tardif de Bourgogne, mida teistes õlledes vaat, et ei kohtagi. Tsitruselised aroomid on humalamõrkjusega täisulikus tasakaalus ning täiendavad selle kesvarüüpe mahlakat umami maitset suurepäraselt. 
Gambrinuse õllepäeviku arvustus. Ratebeer
  
Hitachino Nest Red Rice Ale Red Rice Ale, 7.0% vol, 330ml pudel. Serveerida jahedalt: 10℃
  
Kui Saku Õlletehas pruulis Eestis “Tokyo”- nimelise linnaseleotise ning väitis, et võttis seda “riisiõlut” tehes eeskujuks parimate Jaapani pruulmeistrite saavutused, oli see vaid turundusvale. Hitachino Nest Red Rice Ale on üks maailma parimaid riisiõllesid ning eelpoolnimetatud õudusega ei seo teda miski. Kiuchi pruulmeistrite jaoks on tähendab selle õlle pruulimine pikka ja rasket tööd. Alustuseks Jaapani iidset punast riisi lihvitakse, pestakse, leotatakse ning aurutatakse, et selle terad sakepärmile suupärasemaks teha. Hiljem, meskimise käigus lisatakse veel kolmeneljandiku jagu tavalist linnast. Et asju veel keerulisemaks teha, kasutatakse selle õlle pruulimisel nii sake- kui õllepärmi.

Pika protsessi tulemuseks on maailmas ainulaadne suitsuselt roosakat tooni õlu, mille aroomis võib tunda maasikalõhna ja enne humalasemat lõppmaitset on tunda, linnasemagususega kõrvuti, sakele sarnaseid noote. Kindlasti on tegu õllega, mida iga õllesõber peaks vähemalt korra proovima – kasvõi ainult selleks, et enda senist arusaamist õllemaailma rikkusest natuke laiemaks venitada. 
Gambrinuse õllepäeviku arvustus. Ratebeer
  
Hitachino Nest Espresso Stout Espresso Stout, 7.5% vol, 330ml pudel. Serveerida toatemperatuuril: 15+℃
Kunagi vedasid inglased Venemaale Katariina II lemmikõlut – tugevat stout tüüpi õlut, mida täna kutsutakse Russian Imperial Stout’iks. Kiuchi pruulmeistrid on võtnud selle, ka Eestiga seotud õllestiili retsepti ühe oma kõrgeimalt hinnatud meistriteose Hitachino Nest Espresso Stout’i alusretseptiks ning lisanud sinna värskelt röstitud espresso kohviube. Kui on raske ette kujutada milline võiks maitsta värske kohvi õlleklaasi valatuna siis peale selle õlle proovimist on vastus olemas.

Pigimusta ja suure pruuni vahumütsiga õlu lõhnab nii šokolaadi, röstitud mõruduse, mustade sõstarde ning tumedate puuviljade järele ning maitses toimub lausa kohviplahvatus. Šokolaad, vanilje, kakao ja tumedad puuviljad sulavad mõnusalt kokku mõrudas lõppmaitses. Tegu on õllega, mida Ratebeer.com lehe hindajad on pidanud 99 punkti vääriliseks 100’st võimalikust! 
Gambrinuse õllepäeviku arvustus. Ratebeer
  
Hitachino Nest Japanese Classic Ale India Pale Ale (IPA), 7.0% vol, 330ml pudel. Serveerida keldritemperatuuril: 13℃
Esimesed kirjalikud teated õlletegemisest Jaapanis pärinevad 19. sjandi keskpaigast. Esimese Jaapani pruulmeistri au antakse tavaliselt teadlasest Koutami Kawamoto’le, kes tegi oma esimese pruuli 1853. aastal. Juba vähem, kui dekaad hiljem, 1862. aastal kirjeldas Jaapani ajakiri Taiyo (Päike) pruulimisprotsessi järgnevalt: “… suhkur muutub alkoholiks… ja kui paistab, et seda on küllalt, siis tuleks hoida õlut mõnda aega seedripuust vaatides…”

Kiuchi pruulmeistrid on vanade ürikute uurimisest õppinud, ja Hitachino Nest Japanese Classic Ale’i näol taasloonud õlle sellisena, nagu ta kunagi Jaapanisse toodi. IPA retsepti järgi pruulitud õlut hoitakse seedrivaatides, mis annab kesvamärjukesele põneva vürtsika kuid pehme seedrilõhna, kus on selgelt tuntavad ka IPA’le omased humalad. Maitse on mitmekihiliselt kreemikas, vaiguselt mõrkjas ning kerge linnasemagususega. 
Gambrinuse õllepäeviku arvustus. Ratebeer
  
Hitachino Nest Extra High XH Belgian Strong Brown Ale, 8.0% vol, 330ml pudel. Serveerida keldritemperatuuril: 13℃
Kiuchi pruulikoda on tuntud selle poolest, et õllemeistrid võtavad mõne traditsioonilise õllestiili ning keeravad sellele põneva jaapanipärase knihvi peale. Hitachino Nest XH on algselt belgia tugeva pruuni eili stiilis pruulitud vasekarva õlu, mida on seejärel kolm kuud küpsetatud jaapanipärase riisiviina shochu vaatides.

Tulemuseks on põnev belgia ja jaapani traditsioonide segu, mille lõhnas võib tunda nii värsket tsitrust, hapusid kirsse kui kergelt kõrvetatud tammepuud. Maitse sisaldab samuti nii karamelliseid allnoote kui ka tsitrust ning hapusid puuvilju, seda enne kui elamus leiab kulminatsiooni humalases lõppmaitses. 
Gambrinuse õllepäeviku arvustus. Ratebeer
  
Hitachino Nest Ancient Nipponia Imperial Plis, 8.0% vol, 550ml pudel. Serveerida jahedalt: 10℃
Aastaid tagasi sattus Kiuchi pruulikoja omanku härra Toshiyuki Kiuchi kätte kuusteist viljatera odrasordist, mis teadaolevalt oli juba pool sajandit varem maamuna pealt kadunud. Tegu oli Euroopa päritolu Golden Melon ja Jaapani päritolu Shikoku odrasortide ristandi Kaneko Golden’iga, mis esmakordselt aretati Jaapanis 1900ndate aastate alguses.

Härra Kiuchi külvas kõik kuusteist seemet maha ning tegi seda peale saagi koristamist veel mitmel aastal järjest. Lõpuks, kui odrasaak oli paisunud selliseks, et sealt sai juba õlleteoks matti võtta, saatis ta osa saagist Inglismaale, kus see linnastati ning seejärel Jaapanisse tagasi toodi.

Täna on Hitachino Nest Ancient Nipponia üks põnevamaid Jaapani õllesid kus imperial pilsner’i õllestiilis on pruulitud tõeliselt nauditav ning omanäoline ja suurepäraselt tasakaalustatud mõruduse, magususe ja hapukusega rüübe. Kerge tsitruselisuse annab sellele õllele ka Jaapanist pärit humalasort Sorachi Ace, mis saanud tänaseks ka mitmete Euroopa ja Ameerika tipp-pruulikodade lemmikuks. Ainulaadne õlu, mille valmistamisel on kasutatud ainult Jaapani päritolu koostisosi. 
Gambrinuse õllepäeviku arvustus. Ratebeer