Yo-HO pruulikoda ja õlled

Jaapani käsitööõllede revolutsiooni  Sakust. Täpsemalt Nagano prefektuuris asuvast Saku linnast, kus paikneb suurima Jaapani käsitööõllede tootja YO-HO Brewing Company pruulikoda. Saku linn Jaapanis ja Saku alevik Eestis on ka sõpruslinnad ning Saku linna poed on Jaapanis ühed vähestest kohtadest, kus võib endale soetada ka meie Saku Õlletehase toodangut. Sestap on eriti paslik alustadat Jaapani õllekultuuri tutvustamist Eestis  just YO-HO õlledest.

YO-HO loodi 1996 aastal populaarses Karuizawa mägikuurordis asuva Hoshino Resort Company poolt. Värskelt loodud ettevõte keskendus eelkõige ale-tüüpi õllede pruulimisele, nähes enda missioonina ale-tüüpi õllede rikkalike ja eripäraste maitsete tutvustamist Jaapani tarbijatele.

Õlleteol kasutatakse Asama mäelt kogutud looduslikku vett, mis on suhteliselt karedam kui mujal Jaapanis ning sobibki seetõttu paremini just humalarikaste ale’de pruulimiseks. Lisaks nuputavad Jaapani Saku pruulikunstnikud pidevalt,  milline peaks olema just Jaapani iseloomu ja eripära väljendav õlu. Aeg-ajal teevad nad ka ägedaid eripruule, milles kasutatakse mõnd Jaapanile ainuomast koostisosa – olgu selleks siis sake pruulimisel kasutatav riisihallitus koji või umami maitset väljatoovad kalahelbed katsuobushi. Eripruuli nimi kõlab tõlkes "Sorry, et ma ei küsinud, mida Sa tahad".


Yona Yona Ale American Pale Ale, 5.5% vol, 350ml purk. Serveerida temperatuuril 13℃
 
Yona Yona Ale on kindlasti kõige armastatuim käsitööõlu Jaapanis mida võib leida isegi väiksemate nurgapoodide riiulitelt. “Yona Yona” tähendab jaapani keeles “õhtu peale õhtut” ning annab edasi pruulmeistrite soovi valmistada õlut, mille värskus ja mõnus humalaaroom paneks pakuks päevatööst rammestunud joojale rahuldust kasvõi igal õhtul järjest.Sellele õllele omane värske tsitrusaroom tuleb julgest Cascade ja Perle humalate kasutamisest, mille mõrudus on maitses filigraanselt tasakaalustatud linnaste magususega.

Yona Yona Ale sobib hästi käsitööõlle maailma esmaavastajatele pakkudes samal ajal naudingut ka edasijõudnud õllenautlejale. Mõni ime, et see õlu on aja jooksul võitnud rohkem rahvusvahelisi auhindu kui siin oleks sünnis loetleda. Yona Yona Ale'i
on maitsnud ka Tartu Gambrinus
  
 Suiyoubi No Neko Belgia stiilis nisuõlu (wibier), 4.5% vol, 350ml purk. Serveerida temperatuuril 10℃
Suiyoubi No Neko ehk “Kolmapäevane Kiisu” on vägagi stiilipuhas Belgia nisuõlu, mille tegemisel on kasutatud apelsinikoort ja koriandrit. Oma pehmete puuviljaste nisukäpakeste, kuid samas üllatavalt vürtsika ja värskendava olekuga, on see kiisu nii mõnegi veiniarmastajast jaapanlanna käsitööõllede maailma meelitanud.

 Tõepoolest, hästi pruulitud belgia tüüpi
witbier on nauditav ka nende jaoks, kellele tavaliselt õlu eriti ei maitse. Proovi seda õlut koos sushivaliku või mõne muu jaapani köögi roaga!  Kassidele maitseb kala hästi ja see on ka heaks vihjeks selle kohta, mille kõrvale seda õlut serveerida.  Yo-Ho pruulikoda on kelmikat Kolmapäevast Kassi pruulinud alates 2012. aastast ja tänaseks on tegu ühe nende populaarseima joogiga.
  
Tokyo Black Porter Inglise Porter, 5.0% vol, 350ml purk. Serveerida temperatuuril 13℃
Tokyo Black Porter on hea näide, et hea porter ei pea olema ilmtingimata olema raske kehaga ja kõrge alkoholisisaldusega. Kontseptsiooni järgi ühte Inglismaa parimat õllestiili Jaapani tarbijale tutvustav õlu on oma porteri kohta madala alkoholisisalduse ja kerge kehaga üllatavalt aroomi- ja maitserikas. 

Röstitud linnastest välja võlutud suitsune vürtsikus seguneb maitses mõnusa humalamõrkjusega ning paneb joojat soovima, et ta oleks seda õlut rohkem tellinud.  Tegu on YO-HO kõige populaarsema õllega nende senistel suurematel eksporditurgudel – Ameerikas ja Austraalias. Tokyo Black Porterit on maitsnud ka Tartu Gambrinus, Ratebeer.com skoor 90.
  
 Indo No Aooni India Pale Ale (IPA), 7.0% vol, 350ml purk. Serveerida temperatuuril 13℃

Indo No Aooni ehk “India sinine deemon” on Indian Pale Ale – stiil, mis pärineb 19 sajandist kui Briti koloniaalimpeeriumis nuputati viise kuidas Indiasse õlut vedada nii et see teel halvaks ei läheks. Traditsiooniline porter ei pidanud pikale reisile vastu aga lahendus leiti kõrgema alkoholiprotsendiga heledas ale’is, kuhu pandi hulganisti sisse säilitusainena toimivaid humalaid. 

Lonks seda õlut ja kuratlik kibedus veab näo viltu... ning seejärel naerule sest kui juba kord IPA konksu otsa satud, siis enam sealt ära ei pääse. Jaapani õllesõprade aheldamine nende jaoks seni tundmatute humalarikaste õllede külge oligi Indo no Aooni luues üheks Yo-Ho pruulmeistrite deemonlikult kavalaks plaaniks.Selles õlles on kasutatud tavalisest üllest poolteist korda rohkem humalaid ning kolm korda rohkem linnaseid – kus humalate greibimõrudus on tasakaalustatud linnaste kogukama kehaga. 

  
Zenryaku Kiitenaize Konominante SORRY Kurogo Imperial Porter, 7.0% vol, 350ml purk. Serveerida temperatuuril 15℃
Zenryaku Konominante Kiitenaize SORRY õlleseeria nime võib jaapani keelest tõlkida järgmiselt: “Vabandust, et ma pole Sinu käest küsinud mis Sulle meeldib!”. Tegu on eripruulide sarjaga, kus Yo-Ho õllemeistrid on oma fantaasiale vaba voli andnud ning üritanud luua tõeliselt jaapanipärast kesvamärjukest. 2013 aasta talve eripruuliks on Kurogo Imperial Porter  – siin on inglise õilis porter laulatatud jaapani “wa”’ga.

Õlle eripära aluseks on Jaapanis iidsetest aegadest hinnatud arhailine tervisetoit – kurogo.  Kurogo tähendab “viit musta” – selle koostisosadeks on must riis, must uba, must seesam, musta männi seemed ja mustsõstar. Õllemeistrid lisasid pruulimise käigus siia ka Okinawa päritolu musta roosuhkurt ning sündiski maailmas ainulaadne dessertõlu. Selle õlle tihedas maitses seguneb mustade ubade maitse, musta seesami aroom ning musta roosuhkru magusus.

Kurogo Imperial Porteri maitsebuketti ning aroomirikkust sobib kõige paremini passitada magustoitudega – olgu selleks siis tükk kreemikooki või sokolaadimuffin. Sorry Kurogo Imperial Porterit on maitsnud ja kiitnud ka Tartu Gambrinus!