Yo-HO BREWING COMPANY

Eesti ja Jaapani õllemaailma sarnasused ei piirdu vaid tõdemusega, et mõlemas riigis domineerivad täna  suurtootjate omavahel äravahetamiseni sarnased lager-tüüpi õlled. Huvitaval kombel juhitakse Jaapani käsitööõllede revolutsiooni  Sakust. 

Täpsemalt Nagano prefektuuris asuvast Saku linnast, kus paikneb suurima Jaapani käsitööõllede tootja  YO-HO Brewing Company pruulikoda.

Saku linn Jaapanis ja Saku alevik Eestis on ka sõpruslinnad ning Saku linna poed on Jaapanis ühed vähestest kohtadest, kus võib endale soetada ka meie Saku Õlletehase toodangut. Sestap on eriti paslik alustadat Jaapani õllekultuuri tutvustamist Eestis  just YO-HO õlledest.

YO-HO loodi 1996 aastal populaarses Karuizawa mägikuurordis asuva Hoshino Resort Company poolt. Värskelt loodud ettevõte keskendus eelkõige ale-tüüpi õllede pruulimisele, nähes enda missioonina ale-tüüpi õllede rikkalike ja eripäraste maitsete tutvustamist Jaapani tarbijatele. 

Õlleteol kasutatakse Asama mäelt kogutud looduslikku vett, mis on suhteliselt karedam kui mujal Jaapanis ning sobibki seetõttu paremini just humalarikaste ale’de pruulimiseks.

Lisaks nuputavad Jaapani Saku pruulikunstnikud pidevalt,  milline peaks olema just Jaapani iseloomu ja eripära väljendav õlu. 

Aeg-ajal teevad nad ka ägedaid eripruule, milles kasutatakse mõnd Jaapanile ainuomast koostisosa – olgu selleks siis sake pruulimisel kasutatav riisihallitus koji või umami maitset väljatoovad kalahelbed katsuobushi (Sorry White IPA)